Pe 12 decembrie, reprezentanți ai 24 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri) din Moldova au participat la un atelier de ghidare pentru aplicarea instrumentului de evaluare organizațională ODA. Evaluarea organizațională este prima etapă prin care trec organizațiile pentru a-și stabili nivelul de dezvoltare și prioritățile de intervenție.
În cadrul atelierului, experții CICO au prezentat structura instrumentului și instrucțiunile pentru completarea acestuia. GAL-urile au fost încurajate să realizeze evaluarea în echipă, cu participarea reprezentanților din organul responsabil, comisia de administrare, cenzor, președinte și beneficiari. Urmând instrucțiunile și întrebările ghidate, organizațiile vor putea să selecteze un răspuns care coincide cu nivelul de dezvoltare al domeniului testat. Grila de punctaj este între 1 și 6, unde 1 înseamnă un nivel incipient de dezvoltare, iar 6 reprezintă un nivel de dezvoltare avansat, cu sisteme și proceduri clar stabilite și respectate.
Pentru a înțelege cum funcționează procesul de evaluare și care este importanța lui, participanții au fost antrenați într-o discuție cu aspecte practice pentru fiecare din cele 7 domenii din ODA.
- Buna guvernare;
- Practici de Management (planificare, monitorizare/evaluare, raportare);
- Managementul Resurselor Umane;
- Managementul Financiar și Durabilitatea Financiară;
- Servicii Orientate spre Beneficiari;
- Lucrul în Rețea și Advocacy;
- Mass-media și Promovare.
În urma discuțiilor, GAL-urile au evidențiat o necesitate prioritară și urgentă pentru elaborarea procedurilor pentru evitarea conflictului de interese și a documentelor interne (regulamente) pentru stabilirea clară a responsabilităților între membrii și structurile GAL (organul responsabil, consiliul de administrare, comisie de selectare etc.).
Activitatea are loc în cadrul proiectului „Parteneriate teritoriale durabile pentru dezvoltarea economică rurală a RM”, implementat de Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO) în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER in Moldova și Solidarity Fund PL in Moldova, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova. Partenerul regional de implementare al proiectului este organizația Expert-Grup.