Scroll to top
ro

Parteneriate teritoriale durabile pentru dezvoltarea economică rurală a RM

Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO) în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova și Fundația Solidarity Fund în Moldova încep implementarea unui proiect național care va contribui la dezvoltarea microregiunilor din Republica Moldova prin consolidarea capacităților a 32 de asociații obștești locale – organe responsabile ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL).

Grupurile de Acțiune Locală funcționează conform principiilor și abordării programului LEADER, preluat din experiența statelor europene. Acest principiu presupune crearea unui parteneriat public-privat între autoritățile publice, agenți economici și ONG-uri cu scopul de a dezvolta zonele rurale din Republica Moldova. Deoarece modelul preluat din experiența europeană este implementat relativ recent în Moldova (începând cu 2015), aceste organizații se află la etape diferite de dezvoltare, de cele mai multe ori fiind într-o etapă incipientă.

În urma oportunităților de finanțare prin care GAL-urile au susținut partenerii locali, s-a evidențiat potențialul lor considerabil pentru dezvoltarea microregiunilor.

Actualmente în Moldova există 32 de GAL-uri care cuprind peste 300 de localități și 1000 de lideri locali. În 2018 a fost creată Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, ca motor de funcționare a programului LEADER și rețea resursă pentru dezvoltarea GAL-urilor.

Prin acest proiect, ne propunem să consolidăm instituțional Rețeaua LEADER ca rețea-resursă, precum și să contribuim la dezvoltarea și sustenabilitatea GAL-urilor din Moldova. Intervențiile vor fi realizate în urma evaluării necesităților, ulterior livrând instruiri, consultanță și asistând organizațiile conform necesităților prioritare pe care acestea le au.

Proiectul va avea durata de 2 ani și este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene, oferit prin  intermediul Fundației Konrad Adenauer în Moldova și a Proiectului „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în RM”.

Postări asemănatoare

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *